Ljubljanica

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Ljubljanica
OPIS LOKACIJE:

Skozi center mesta se vije Ljubljanica, ki je za suparje posebej zanimiva zaradi interaktivnosti okolice. Pomahamo si z mimoidočimi na obrežju in veslamo pod sedmimi mostovi, ki krasijo prestolnico. Ker je reka zelo prometna, je primerna le za izkušene suparje, ki dobro poznajo pravila plovbe po Ljubljanici, sicer svetujemo, da se pridružiš organizirani skupini suparjev.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

V poletnem času je polna ladjic, zato moramo upoštevati plovni režim in se jim na daleč izogibati. Nikakor ne smemo veslati po sredini.

Sup izlet lahko začnemo pri Špici in veslamo vse do Šempeterskega mostu ter nazaj, lahko zavijemo tudi v sosednji rečni rokav, kjer bomo prav tako lahko veslali le do zapornice po Poljanah. Zavedati se moramo, da se v mesto spustimo s tokom ter da v mestu ni nobene primerne izstopne točke, tako da se moramo obvezno vrniti na mesto vstopa na Ljubljanico. Po supanju se vstavi v kavarni Šprica Caffe, kjer se lahko osvežiš s sadnimi limonadami ali kepico domačega sladoleda.

V kolikor nismo ljubitelji žive, urbane izkušnje, se lahko odpravimo v smeri proti Vrhniki in za mostom zavijemo levo v pritok Ižica. Ižica je ožja, zavita in za naš okus kar zanimiva.

Ljubljanica je za supanje najbolj primerna, ko je rečni pretok med 10 in 30m3/s. Pri pretoku 40m3/s bo veslanje proti toku že precej oteženo, nikakor pa ni dovoljeno supanje, ko pretok preseže 50m3/s.

Opcije tur
Špica – center in nazaj: cca. 4 km
Špica – v smeri proti Ižici dokler gre
Špica - do Podpeči in nazaj: cca. 22 km
Špica - do Vrhnike in nazaj: cca. 42km
Vstopne točke
Naslov:
ŠPICA CAFFE | kaval Group, Gruberjevo nabrežje, Ljubljana, Slovenia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>