Most na Soči

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Most na Soči
OPIS LOKACIJE:

“Krasna si, bistra hči planin,” je bil navdihnjen že Simon Gregorčič. Modrozelena Soča, imenovana tudi smaragdna reka, je poleg svoje lepote znana tudi kot idealna reka za različne vodne športe. Verjetno najbolj popularna destinacija med Slovenci.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Elektrarna Podselo je pri Mostu na Soči ustvarila umetno jezero, kjer se reka popolnoma umiri in ponuja varne pogoje za supanje. Med supanjem po jezeru bomo zelo verjetno srečali turistično ladjico Lucija in pa radovedne sprehajalce, kakšnega skakalca z mostu. Jezero je ponekod globoko tudi 39m, voda je zelo hladna, tako da moramo skoraj vedno nositi neoprene (z izjemo julija in avgusta).

Lahko se odločimo med 3 opcijami sup tur. Prva je v smeri proti Tolminu, kjer bomo supali po Soči vse do sotočja Soče in Tolminke.  Pred Tolminom postane rečni tok močan in reka prenizka, da bi lahko nadaljevali s supanjem, zato se obrnemo in se vrnemo na vstopno točko. Na poti do Tolmina lahko poiščemo kamniti most za katerim se skriva ribnik.

Druga opcija je z rečnim tokom naravnost proti hidroelektrarni. Tura je zanimiva, ker ob strani  pogosto najdemo majhne slape, ki se zlivajo po skalah. Supali bomo tudi ob železniških lokih, morda srečali tudi potniški vlak namenjen v Gorico. Pomembno je, da pred hidroelektrarno pravočasno obrnemo, priporočamo, da s seboj vzamemo vrečko za smeti, saj se v spodnjem delu toka najde marsikaj. Narava bo hvaležna.

Tretja opcija pa je izlet po Soči v reko Idrijco. Za prvim mostom bomo zavili levo ter pod drugim mostom zavesljali v kanjon, ki se parkrat zoži in razširi. V vodi so čudovite velike skale, ki se jim je dobro izogniti, da jih ne zapnemo s smerniki. Idrijca je v primerjavi s Sočo toplejša, zato se lažje kopamo.

Najbolj primerni vstopni točki v bližini Mosta na Soči sta parkirišče pri Modrejcu in bar Morea

Opcije tur
Modrejec – Tolmin in nazaj: cca. 6,6 km
Modrejec – hidroelektrarna in nazaj: cca. 5 km
Modrejec – Idrijca in nazaj: cca. 7 km
Vstopne točke
Naslov:
Bar Morea, Most na Soči, Slovenia
Modrejce, Most na Soči, Slovenia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>