Reka Rinža

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Reka Rinža
OPIS LOKACIJE:

14-kilometrska Rinža je edina reka, ki krasi Kočevsko. Čudovita kraška reka je glavni vodotok Kočevskega polja, ki v podzemlje ponikne na njegovem jugovzhodnem delu. Čisto lepotico krasijo številni lokvanji, osupljivi skriti kotički in tolmuni, ki popestrijo supanje po samotni Rinži. Krasna ponikalnica nudi mirno zatočišče, v katerem se lahko sprostimo in občudujemo neokrnjene lepote narave.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Reka Rinža je precej ozka, na nekaterih delih tudi malo bolj zaraščena, a povsod s supom prehodna. Super je, če s supi ne povozimo lokvanjev in rastja, ki nas spremlja celo pot. Spust po reki je zanimiv, ker povezuje neokrnjeno naravo s mestom Kočevje, kjer bomo odvesljali mimo treh mostov.

Spust s supom smo začeli v vasici Breg pri Kočevju, tam na žalost ni večjega parkirišča, kjer bi pustili avto, zato je bolj priporočljivo s turo začeti v Mahovniku, kjer avto lahko pustimo ob mostu. Spust smo izvedli ob nizkem pretoku (0.035 m/s) in vodostaju (83 cm), na poti smo morali obhoditi dva mala jezova. Reka ni povezana s Kočevskim jezerom, izstopna točka je pri avtobusni postaji Kočevje, za katerim je tudi zapornica in s supanjem ne moremo nadaljevati. 

 

Opcije tur
Mahovnik in do centra Kočevja: cca. 5,5 km
Vstopne točke
Naslov:
Breg pri Kočevju, Stara Cerkev, Slovenia
Mahovnik, Kočevje, Slovenia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>