Reka Zrmanja

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Reka Zrmanja
Reka Zrmanja
Reka Zrmanja slapovi
Reka ZrmanjaReka Zrmanja slapovi
OPIS LOKACIJE:

Reka Zrmanja je edinstvena in čarobna destinacija, ki jo zaznamujejo veličastni kanjoni in čudoviti slapovi. Ta reka nedvomno spada med najlepše in najbolj vznemirljive evropske reke.

Reka Zrmanja izvira v kraju Zrmanja Vrelo pod strmimi stenami ob vznožju gore Poštak, ki je slikovita gora na stičišču Like in Dalmacije. Na svoji poti do morja ustvarja številne prekrasne brzice in slapove, toda med vsemi naravnimi pojavi, so najbolj zanimivi prav njeni kanjoni. Kanjoni reke Zrmanje sestojijo iz šestih kanjonov, najvišji klifi pa so visoki tudi do 300 metrov.Reka Zrmanja je v zgodnjem delu hitra in prepletena z brzicami, v spodnjem delu pa povsem umirjena in zato idealna za supanje. Celoten tok reke je zaščiten kot območje ekološkega omrežja Natura 2000, območje od Obrovca ​​do izliva v Novigradsko morje pa je posebej zaščiteno s statusom »pomembne krajine«.

Če kanjonom in slapovom prištejemo še ostanke nekdanjih mlinov, ki jih najdemo pri slapu Janković buk, ter prizorišče snemanja filma Winnetou, najdemo več kot dovolj razlogov, da je temno zeleno lepotice vredno obiskati.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Od mesta Obrovac do izliva v Novigradsko morje je reka Zrmanja popolnoma plovna in mirna. Ko zapustimo mesto Obrovac nas kmalu obdajo visoke skalnate stene, ki se dvigujejo več kot sto metrov v višino.

Preden se odločimo na sup turo iz Obrovca do izliva v Novigradsko morje moramo obvezno preveriti vremensko, še posebej pa vetrovno napoved.

 

Opcije tur
od Obrovca do Meke Drage v Novigradskem morju
Muškovci: med slapovi
Vstopne točke
Naslov:
Obrovac, Croatia
Camping Muškovci Zrmanja, Muškovci, Croatia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>