Jezero Traunsee in reka Traun

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Jezero Traunsee in reka Traun
OPIS LOKACIJE:

Po Jezero Traunsee (24,5 kv. kilometrov) se s supom lahko zapelješ do lepih kotičkov in razglednih točk, saj do tja ne vodijo niti pešpoti. Jezero v deželi Salzkammergut ni samo najgloblje avstrijsko jezero (191 m), ampak tudi eno najlepših, in seveda, odlično mesto za supanje za vse ravni znanja. Supanje na jezeru Traunsee bo zagotovo izkušnja, ki jo boš želel ponoviti.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Če boš zgodaj vstal/a (poleti malo po četrti uri), boš lahko občudoval idlično pokrajino, saj je jezero obdano z gorami in pravljičnimi mesteci. Sonce se bo najprej pokazalo izza mogočne gore Traunstein, ki se dviga, skoraj navpično, 1.700 metrov nad jezerom. Nikjer ne bo nikogar, spremljala te bo le tišina, vodna gladina bo kot ogledalo …

Supanje na jezeru Traunsee bo izkušnja, ki jo boš želel ponoviti. Da si malo odpočiješ, se lahko ustaviš na plažah, ki so urejene ob jezeru (če supaš s psom, opozorilo, da psi niso dovoljeni na javnih plažah v Zgornji Avstriji).

Sup si lahko tudi izposodiš, od 12 evrov za eno uro do 32 evrov za 3 ure. Kopanje pa je možno, saj je povprečna temperatura vode v avgustu 20 stopinj. Ob obali imaš lahko piknik ali pa kar s supom obiščeš eno izmed restavracij ob jezeru.

Ne boš verjel/a, toda obala jezera ni tako globoka, kot bi si mislil, tako da izstop ni težaven. Žal si boš jezero delili z mnogimi drugimi adrenalinskimi navdušenci, od kopalcev, kajtarjev do kajakašev, veslačev, surferjev, potapljačev. Na jezeru ne manjka jadrnic, vodnih smučarjev, pedalinov, električnih ladjic. A če boš ostal več dni, se boš zvečer v kampu ali v lokalih ob jezeru družil z drugimi vodnimi navdušenci in ne bo ti žal. Vsi si boste želeli idealnih pogojev za naslednji dan, ko boš spet nared, da preveslaš 12 kilometrov dolgo jezero.

Alpska Reka Traun v zgornjem delu ni primerna za vodne zavesljaje, tudi srednji in spodnji del reke sta na mnogih mestih neprimerna za supanje, zato se pred vstopom v vodo pozanimaj, kaj te na določenem delu reke čaka.

Prva vstopna točka za vodna plovila je pri Halštatskem jezeru oziroma kraju Obertraun, a na vsej poti do izliva v Donavo pri Linzu je na mnogih mestih brzičasta, še najbolj med krajema Lauffen in Ebesee (II. stopnja).

Mrzla reka je primerna z neporensko obleko za res izkušene suparje. Paziti moraš na jezove in elektrarne – kar 17 ovir je na poti od Hallstatta do Linza. Izstopi iz vode so urejeni, moraš pa velikokrat, da prideš spet nazaj v vodo, pešačiti. Reka Traun priteče do že omenjenega jezera Traunsee, kjer se lahko 'nasupaš' do onemoglosti. Reka nato obišče mestece Gmunden s prekrasnim razledom na srednjeveški grad Ort, kjer se začne srednji tok reke vse do mesta Stadl-Paura. Od Gmundna naprej si boš reko nekaj časa delil z ribiči, a pozor, spet moraš vnaprej poizvedeti, da brzice, ki se tu in tam pojavijo, niso za tebe pretežke.

Več info: https://www.flusswandern.at/traun/

Opcije tur
Ob obali jezera Traunsee - dolžina jezera 12 km

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>