Reka Kolpa – nedotaknjen, miren raj

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Reka Kolpa – nedotaknjen, miren raj
Avanturistični sup izleti
Avanturistični sup izleti
OPIS LOKACIJE:

Kolpa je krasna, nedotaknjena lepotica. Reka je v zgornjem delu brzičasta, zato je za supanje primerna v spodnjem delu, kjer boš neizmerno užival/a. Supanje na reki Kolpi dobesedno pomeni odmik v neokrnjeno naravo in je čudovita izkušnja za vsakega suparja.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Supanje na reki Kolpi je kombinacija oddiha in aktivnosti. Reka je na določenih mestih hitra in adrenalinska, na drugih zavita in umirjena. Ker je reka tako raznolika, moraš biti na določenih delih pozoren/na, saj te ponekod čakajo brzice. Pred jezom moraš  sestopiti s supa ter varno poiskati vstop nazaj na vodo.

Iz suparskega vidika bi reko Kolpo lahko razdelili na 3 predele:

  • V zgornjem delu reke (med Osilnico in Dolom) je reka mestoma ožja, hitrejša in ovirana s posameznimi skalami, zato supanje na tem odseku odsvetujejo.
  • V osrednjem delu reke (med Dolom in Damljem) se reka postopoma umirja, najdemo pa nekaj manjših jezov (na reki jih je več kot 50), ki so posledica gradnje mlinov, žag, kovačij, in tu je potrebno sup prenesti na drugo stran oziroma peš prečiti jez. Ta del je namenjen samo izkušenim suparjem.
  • V spodnjem delu reke (med Damljem in posestvom Lovšin) se Kolpa povsem umiri. Tu je primerna tudi za začetnike.

V poletnem času temperatura vode v povprečju niha med 24 in 27 stopinjami Celzija, v daljšem sončnem vremenu pa se dvigne do 30 stopinj Celzija. Kolpa je poleti res topla, primerna za kopanje, a ima velikokrat, ko ni padavin, nizek vodostaj. Takrat moraš biti še posebej pozoren na kamenje v plitki vodi. Če se boš na supanje po Kolpi podal/a spomladi ali jeseni, ko ima srednji in višji vodostaj, pa nujno potrebuješ neoprensko obleko, ker je voda hladna.

Ob reki so si dom poiskale številne redke, ogrožene ptice, pa tudi vidre in vrste avtohtonih rib, zato vam bo spust po reki ostal v nepozabnem spominu. Obstajajo pa tudi predeli, kjer boste doživeli občutek prave divjine. Tu in tam so ob reki, na naši strani, urejene brežine, kjer se lahko ustavite, v miru skopate, nato pa odsupate naprej. Ob reki se vijejo tudi označene pohodniške poti, ena takih z izjemnim pogledom na Kolpo je gozdna učna pot Kozice. Štartamo v Dolu, prečimo dolga pobočja Kozic, kjer se nam po dveh urah ob oddajniku odpre imeniten razgled v dolino, tam pa se vije reka Kolpa (700 metrov višinske razlike). V primeru da se naveličate supanja, imajo ob reki urejene tudi kolesarke poti. Če želite obiskati rečne bregove za dlje časa, bodo za vas z veseljem poskrbeli na turističnih kmetijah, v kampih, tudi glampingih, a če se le da, si spanje in hrano organizirajte vnaprej, ker imata Kolpa in njena bližnja okolica še vedno relativno skromno gostinsko ponudbo. Ta, ki obstaja, je vrhunska, tako belokranjska kulinarika kot vino.

Opcije tur
Kanu Kamp Radenci proti toku do jezu in nazaj - cca 3 km
Damelj - od jezu proti toku in nazaj - cca 7 km ( potrebno je prenašat čez jezove )
Vinica - od jezu proti toku in nazaj - cca - 10 km ( potrebno je prenašat čez jezove)
Primostek Big Berry - Kamp Podzemelj - cca 4km
Vstopne točke
Naslov:
KANU KAMP RADENCI OB KOLPI, Srednji Radenci, Stari trg ob Kolpi, Slovenia
Damelj, Slovenia
BIG BERRY, Primostek, Gradac, Slovenia
Vinica, Slovenia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>