SAVA – RADEČE

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. SAVA – RADEČE
OPIS LOKACIJE:

Radeče so prvi večji kraj po izstopu iz Zasavskega kanjona in Zidanega mosta. Sam kraj morda najbolj poznan po nenavadnem festivalu praženega krompirja 2009.
Leži ob reki Savi, ki tu pridobi nazaj svojo širino in se umiri. Če se v Radeče pripeljete iz smeri Zasavja, tok reke Save spremljate ves čas. Ob smerni tabli centra Radeč, že ob rečnem nabrežju opazimo pristan, pomol, ki služi tudi splavarjem.

Parkiranje je preprosto na nabrežju tik ob reki. Urejen prostor za napolnit SUP in odlično izhodišče. *Tu je tudi merilnik vetra.

Smer izberete, vremenu primerno. Začnete lahko v smeri toka do HE Vrhovo pri vasi Rečica in se vrnete nazaj (cca 9 km).
Ali pa se odločite za protitočno supanje najprvo po reki Savi do Zidanega mosta. Iz reke občuduješ tri kamnite mostove. Tu pod njimi doteka reka Savinja po kateri lahko nadaljuješ do Velikega Širja (naprej od merilne postaje), čez brzice do ovinka v vasi Gračnice (smer Rimske toplice) -odvisno od nivoja vode. Savinja je ožja, vpeta med lokalno in regionalno cesto obdana z zelenjem. V tem času, motna (morda zaradi gradnje mostu v Laškem). Na nabrežju tu in tam pozdraviš kakšnega ribiča.

V kolikor se v Zidanem mostu držiš leve, nadaljuješ proti toku Save. Vidimo velika poslopja železniške postaje. Tu se železniška proga razcepi v smer Maribora in Krškega. Počasi vstopamo v rečni kanjon v smer Suhadola. Supamo po meji občine Hrastnik in Laško vse do ovinka s previsno skalo, kjer se srečamo s premočnim tokom (cca 6km). Ta del rečne doline je obdan z zasavskim hribovjem in zeleno pomirjajočo barvo. Gotovo je jeseni še lepše, ko se obarva listje. Mir je. Tu in tam vidimo kakšno domačijo. Tišino preseka kakšen motorist, morda avto ali pa vlak. Nazaj grede se za nagrado prepustimo nekaj časa toku.

Gre za aktivno supanje.

Pomemben je nivo vode, stanje pretočnosti in veter! Supanje na reki Savi ni primerno za začetnike!
Ob povratku priporočam postanek v lokalu Pr'Flosar, kjer poleg malic, kosil in kave, nudijo še 25 vrst palačink.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Pomemben je veter in nivo vode oz pretočnost. Sava je v Radečah izredno široka, njen tok se spreminja. Reka je bila v tem času čista, pa vendar se ne vidi v globine. Do reke je potrebno imeti nekaj strahospoštovanja. Ne priporočam je začetnikom. Za svoje boljše počutje, priporočam neopren (temperatura vode, sept. 16`C), morda rešilni jopič.

Opcije tur
Proti toku: Radeče- Zidani most-smer Hrastnik (Suhadol) in nazaj cca 12km
Proti toku: Radeče- Zidani most- v Savinjo do Veliko Širje in nazaj cca 10 km
S tokom: do HE Vrhovo in nazaj cca 9 km
Vstopne točke
Naslov:
Gostišče FLOSAR, Trg, Radeče, Slovenia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>