Pivška jezera – dežela presihajočih jezer

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Pivška jezera – dežela presihajočih jezer
OPIS LOKACIJE:

Pivška presihajoča jezera niso stalna jezera, ampak se napolnijo le v času močnega deževja. Najbolj znani jezeri sta Palško, ki je največje, in Petelinjsko jezero, ki se obdrži najdlje. Za supanje po Pivških jezerih, različno velikih in različno obstojnih, je potrebno ujeti pravi čas, saj jezera res hitro izginejo. Potrpežljivost bo nagrajena, saj te bo supanje med smrekami navdušilo!

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Vseh skupaj je sedemnajst jezer, v zračni razdalji 15 kilometrov. So del krajinskega parka Pivška presihajoča jezera ter del evropske naravovarstvene strukture Natura 2000. Kdor supa, zagotovo že ima za seboj izkušnjo spomladanskega ali jesenskega supanja po bolj znanem Cerkniškem jezeru ali Planinskem polju. Žal velikokrat to pomeni, da boste morali supati v deževnem vremenu, a ko bo posijalo sonce, boste priča res čudovitim prizorom.  Doživetje je enkratno, saj supamo med drevesi, travniki, lahko pa vmes pristanemo tudi na otočku z lovsko prežo. Med jezeri boste videli zelo veliko krav, ovc in islandskih konj. Kljub temu, da supanje ni invazivna oblika športa, moraš vedno spoštovati in ohranjati naravo ter za seboj pustiti minimalno sled.

 

Skrivnostna jezera privlačijo tudi ljubitelje narave. Celotno območje je dom za skoraj 200 različnih rastlinskih vrst, več kot 200 vrst hroščev, več kot 100 vrst metuljev in skoraj 150 vrst ptičev. Ekologi so na območju parka popisali 117 naravnih posebnosti. Tu je tudi zdaj še zadnje domovanje kraškega škrgonošca, rakca, ki ga drugod na svetu ni več, je endemit. Črnega bora pa je na območju parka toliko, da domačini pravijo, da je to najlepša pivška roža. Če si želite natanko ogledati predstavitev jezer, se lahko pred supanjem na Pivških jezerih ustavite v Slovenski vasi pri Pivki, kjer je konec tedna odprt Ekomuzej Pivških presihajočih jezer.

Opcije tur
Po krajinskem parku Pivških jezer
Vstopne točke
Naslov:
Petelinjsko jezero, Pivka, Slovenia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>