Vogršček

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Vogršček
OPIS LOKACIJE:

Vogršček ali Vogersko jezero je umetno akumulacijsko jezero, ki ga lahko opazimo na poti iz Ajdovščine proti Gorici. Je zelo razgibano, ima kar 6 krakov oz. zalivov, v katere je vredno pokukati. Zelo verjetno bomo tam srečali ribiče, ki so do suparjev zelo prijazni, je pomembno, da tako ostane, zato se moramo izogibati njihovim laksom. Potapljači pravijo, da je pod vodo veliko vejevja in štorov ter da izgleda kot potopljeni gozd.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Lokacija
"Nobl" lokacija, na kateri redko srečaš veslače, SUP-arje ... veliko bolj pogosto pa ribiče in kamperje na črno! Oboji so do suparjev zelo strpni. Slabost lokacije je slab vzhodni dostop (ne hodi tja, če ti je škoda avtomobila) in občasna zapora zaradi onesnaženosti s fekalijami (tega zadnja leta ni bilo).
Narava s supa je tako ali tako facinantna. Na Vogrščku se ji pridruži še mir, kljub temu, da je hitra cesta blizu. Obala (vzhodni del) ima kup skritih kotičkov, kjer lahko mirno pol ure hodiš gol naokoli, ne da bi srečal koga.

Dostop
Preskusil sem dva:

  1. vzhodni, do katerega prideš po kmečki cesti na katero zaviješ levo, ko že zapuščaš Črniče (nasproti poslovne stavbe z rumeno puščico), naravnost in pod avtocesto in takoj zaviješ desno. Če ti ni žal avtomobila, se lahko pripelješ blizu jezera!
  2. zahodni (pri brani): do tega vodi označena cesta. Tukaj znaš naleteteti na ljudi, gužvo, piknike ... vstop pa je malce smotan.

Voda
Vogršček si privoščim marca, aprila in maja ... voda zna bit kar mrzla in priporočam dober neopren. Voda je mirna, veter piha redko. Samo jezero se razprostira v smeri V-Z in ima štiri rokave - dva levo in dva desno, kjer pa imaš pogosto občutek, da si edini na svetu.

Obiskovalci
Pretežno ribiči in ljudje, ki kampirajo. Kot sem v uvodu omenil so zelo kul. Pravzaprav je to ena od redkih lokacij, kje ni nihče sikal name.

Opcije tur
Okoli jezera in nazaj: cca. 4,5 km
Vstopne točke
Naslov:
Črniče, Slovenia
Lago di Vogeršček

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>