Žužemberk

  1. Zemljevid lokacij za supanje
  2. »
  3. Žužemberk
Supanje pod gradom Žužemberk
Supanje pod gradom Žužemberk
Supanje pod gradom ŽužemberkSupanje pod gradom Žužemberk
OPIS LOKACIJE:

Žužemberk je mala, srednjeveška vasica ob reki Krki, ki jo krasi tipičen srednjevaški grad, ki ga bomo lahko občudovali s supanjem proti toku reke Krke. Pod gradom se razprostira lehnjakova pregrada, ki jo vidimo v obliki kaskad in malih slapov. Z Žužemberka se lahko spustimo par kilometrov in potem vrnemo na vstopno točko.

POSEBNOSTI LOKACIJE:

Žužemberk ima krasno vstopno točko na reko, pod gradom se razprostira velik travnik, v poletnih mesecih tudi priljubljeno kopališče. Urejeno je parkirišče, prav sredi travnika pa najdemo lušten bar Loco loca. 

Od bara v smeri proti toku, torej proti gradu, je reka zelo nizka, zato je priporočljivo supati na kolenih. Globlja struga je sicer na desni strani reke, a vseeno moramo biti previdni, da se z daljšimi smrerniki ne zataknemo. Pogledi na grad so zelo lepi, a predlagamo, da se s supom odpraviš v smeri rečnega toku, kjer lahko do prvih brzic naredimo nekje 2 km razdaljo. Ob povratku bodo pogledi na grad Žužemberk precej lepši kot od blizu, struga pa je globoka, počasna, tura sproščujoča.

Pri prvih brzicah suparji začetniki obrnemo, malce izkušeni pa se ob pravem pretoku in vodostaju lahko spustimo še par 100 metrov nižje. Napredni suparji lahko naredimo tudi spust s supom do vasi Dvor, kjer je par večjih kaskad in moramo nujno iz vode.

Do prvih brzic je struga globoka, nato pa se kot je za reko Krko značilno, struga parkrat splitvi in spet poglobi, zato se nikakor ne bi odpravljali na zadnji del s supom, ki ima daljše smernike.

Podatki merilne postaje Podbukovje – nad Žužemberkom:

Sprejemljiv pretok za spust: 2,68 m/s

Sprejemljiv vodostaj za spust (za supe z malimi smerniki): 35 cm (nizek vodostaj)

Opcije tur
Žužemberk - prve brzice in nazaj: cca. 4 km
Žužemberk - Dvor: cca. 4 km
Vstopne točke
Naslov:
Loco Loka Bar, Žužemberk, Slovenia

Leave a comment

more
Allowed HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <blockquote> <code> <em> <strong>