Touring supanje

Touring supanje je ena najhitreje razvijajočih se vej supanja, ki nam omogoča neomejeno raziskovanje. Sup ture, izleti in ekspedicije nam na pot postavljajo presenečenja in nas nagrajujejo s sproščanjem dopamina oz. hormona sreče, ki je velik povezovalec motivacije in nagrade in se sprošča ob doseganju cilja v obliki zadovoljstva in sreče.

Poleg ultimativne sprostitve in rekreacije v naravi je touring supanje najpogosteje omenjen razlog, zaradi katerega se ljudje s supanjem ukvarjajo in ga obožujejo. Ker se s supom na izlet običajno odpravimo za več ur ali pa celo več dni, touring supanje zahteva nekaj načrtovanja, predpriprav in izkušenj.

V nadaljevanju bomo podrobno pogledali, kaj touring supanje je, kakšne veščine moraš osvojiti in kako sup ture načrtovati, da bodo tvoje sup avanture zanimive in varne.

1. Kaj je touring supanje?

Touring supanje ali sup touring je izletnikovanje s supom, pri katerem se s supom od naše vstopne točke oddaljimo več kilometrov in za raziskovanje okolice potrebujemo par ur, pol dneva, cel dan, več dni ali celo cel teden.

Lahko bi rekli, da gremo s supom na izlet ali da s supom potujemo. Sup turo lahko naredimo na jezeru, na reki ali morju.

Touring supanje se vse pogosteje omenja kot največji razlog, da se ljudje s supanjem ukvarjamo. A zakaj?

 • Ne supamo le 200 m levo in desno pred svojo vstopno točko, ampak se dejansko odpravimo raziskovati obalo od nekaj do več deset kilometrov stran.
 • It’s all about adventure – v glavi imamo cilj, ki ga želimo obiskati, a vmes se prepuščamo, dogodivščini, presenečenjem in nepozabnim vtisom.
 • Izleti so zanimivi, presenetljivi, saj se narava in obala spreminjata in nikoli ne veš, kaj te čaka za naslednjih ovinkom ali zalivom.
 • S supom lahko obiščemo samotne plaže, ki jih ljudje peš ne dosežejo, ali se spustimo po povsem samotnih rekah, ki delujejo nedotaknjene in divje.
 • S supom dejansko potujemo, raziskujemo vedno nove lokacije, se povezujemo z naravo na bolj intimni način.
 • Večdnevne ture so prave avanture – na sup spakiramo šotor in prespimo kar na samotni plaži.
 • Touring supanje je ekološki, planetu prijazen način potovanja, ki ti hkrati prinaša koristi počasnega potovanja. Poznaš t.i. “slow travel trend”?

Sup touranje je kar zasvoljivo. Ko enkrat začneš raziskovati, želiš videti čim več različnih lokacij in svoj raziskovalni duh izpustiti iz stekleničke vse pogosteje.

Touring supanje

2. Kako začeti s touring supanjem?

Začni z malimi razdaljami in kratkimi eno do dve urnimi turami na varnih lokacijah. Najvarnejše lokacije so jezera –  to so zaprte vode brez pretoka, kjer nas lahko preseneti najmanj nevarnosti.

Nasvet: naredi torej turo okoli Bohinjskega, Cerkniškega, Velenjskega ali Žovneškega jezera.

Kako načrtovati sup turo

Ture na jezerih lahko nadgradiš s postopnim podaljševanjem razdalje pa tudi s spremembo lokacij. Poleg jezer so varne tudi stoječe reke. Govorimo o rekah z minimalnim pretokom ali lokacijah ob umetno ustvarjenih jezovih. Ti hibridi med jezeri in rekami so zanimivi, ker se jezera zožijo v reko, običajno malo zavijejo in ustvarijo bolj zanimiv poligon za raziskovanje.

Nasvet: naredi turo na Mostu na Soči, na Savi (Trbojsko ali Zbiljsko jezero), zelo zanimiva je tudi reka Rinža.

Mnogi suparji prisegajo na morski zrak in delajo ture vzdolž obale, supajo od zaliva do zaliva. Sup ture na morju so zaradi valovitega morja malo bolj zahtevne, ker pa se premikamo po t.i. odprtih vodah, moramo biti nekoliko bolj previdni tudi glede vetra, valov, tokov in se na ture bolj pripraviti.

Zanimive so sicer ture na izlivih rek v morje, v kakšnih naravnih parkih, kanalih, tudi v obmorskih mestih, le paziti moraš na vse druge udeležence pomorskega prometa.

Nasvet: naredi turo pri gradu Devin ali odsupaj proti cerkvici v središču naravnega rezervata pri Gradežu.

Sup touring na morju

Šele suparje z nekaj sezonami izkušenj bi napotili na supanje na reke z opaznim tokom, kjer nas na poti čakajo tudi manjše brzice. Običajno gre za enosmerno potovanje ali spuste po rekah.

Potovanja prinašajo nekaj adrenalina in hkrati nepopisnega miru, saj te odpeljejo v predele rek, kjer ne srečaš nikogar. A hkrati ti spusti zahtevajo zelo dobro poznavanje razmer in veliko organizacije. Zato vabljen/a, da se na svojih prvih spustih pridružiš Bananaway ekipi.

Nasvet: pridobi prve izkušnje v družbi Bananaway ekipe, ki lokacije in razmere zelo dobro pozna.

S pridobljenimi zlata vrednimi suparskimi izkušnjami ter z dobro suparsko formo se lahko začneš spogledovati tudi z več dnevnimi sup avanturami.

Nasvet: pridruži se nam na supanju med otoki Jadrana ali na dvodnevnem spustu po reki Kolpi, Krki in Dravi.

Nasvet: Na misli, da so zaprte vode povsem varne, tudi jezera in reke skrivajo nevarnosti, ki se jih je dobro zavedati. Več o tem pa pri temi Kako poskrbeti za svojo varnost.

3. Kako poiskati ideje in lokacije za supanje?

Suparjem začetnikom je definitivno najlažje, če obiščete zemljevid SUP lokacij, kjer je zbranih že več kot 80 idej za sup izlete po Sloveniji in okoliških državah. Vpisane so točne vstopne točke in tudi posebnostmi/ nevarnosti na katere moramo biti pozorni.

A prej ko slej se boš znašla v situaciji, ko boš želela poiskati neke fine lokacije izven Sloveniji oz. na destinaciji, kamor bi rad/a potoval/a. Takrat se boš moral/a znajti sam/a, narediti raziskavo in oceniti, ali je določena lokacija za tvoj nivo znanja primerna, ali so za določeno lokacijo znane kakšne nevarnosti, ali se na turo lahko odpraviš v družbi lokalca.

Špela je sicer zbrala svoje taktike iskanja novih sup lokacij, katere so izveš v blogu Kako najti nove sup lokacije.

Nasvet: Pri načrtovanju pravih suparskih počitnic je sicer bolj smiselno, da se izbere destinacijo glede pogoje za supanje (v določenem letnem času). Sicer se ti lahko zgodi, da potuješ na Šrilanko, kjer je na obali čakajo le valovi.

4. Katera znanja potrebujem

Kot smo že omenili, se s kratkimi turami lahko začne spoznavati vsak supar. Pomembno je, da pred odhodom vedno realistično oceniš svoje izkušnje in kondicijsko pripravljenost. Ne prehitevaj, naj tvoja samozavest raste skupaj z izkušnjami.

Daljše razdalje kot delamo, dlje časa kot smo na vodi, več znanja, veščin in suparskih izkušenj potrebujemo.

Hkrati je potrebno izpostaviti, da se vzporedno z zahtevnostjo sup avanture povečuje tudi čas, ki ga moramo posvetiti načrtovanju ture.

Kakšna znanja moramo imeti?

 • Poznati moramo nevarnosti, ki nas na nekem “terenu” (morje/reke/jezera) lahko presenetijo in nanje reagirati.
 • Znati moramo odlično brati vreme in biti pripravljeni na spremembe.
 • Bolje je znati bolje veslati.
 • Bolje je imeti več suparske kondicije.
 • Znati moramo prevzeti odgovornost za svojo varnost in tudi varnost drugega suparja, s katerim vesla.

Toplo svetujemo, da se touranja lotevamo postopoma, se vsaj na začetku sup kariere na ture ne odpravljamo sami, pač pa v družbi boljše polovice, prijateljev ali Bananaway ekipe.

Ravno za tebi podobne suparje organiziramo različne ture in spuste po rekah po celi Slovenije in izven nje. Inštruktor te seznani s posebnostmi lokacije, specifikami supanja na izbrani vodi, tako da z vsako turo pridobiš nekaj izkušenj, da se v prihodnosti lahko tur lotevaš tudi sam/a.

Toplo se svetuje tudi udeležba na tečaju supanja. Res je, da je supanje preprosto in tudi res je, da večina suparjev, ki jih vidimo na vodi, ne vesla prav. Res lahko supaš s takšno tehniko, ki tebi ustreza, ti pa nepravilna tehnika pri pogostem supanju in daljših razdaljah zagotovo prinese bolečine slej ko prej.

Če te supanje veseli, zakaj se ne bi enkrat naučil/a veslati prav? Naj te ne skrbi, tehnike se ne naučiš čez noč. Tehniko se nenehno nadgrajuje in izpopolnjuje, tako da boš imel/a veliko dela.

Povezano: Kako optimalno napredovati v supanju od začetnika do izkušenega suparja

5. Kako poskrbeti za svojo varnost?

 1. Spoznaj specifike supanja po morju in supanja po rekah.
 2. Preberi spletno knjigo z vsemi možnimi nasveti za varno supanje.
 3. Sledi tem sedmim varnostnim zapovedim.
 4. Zagotovi si potrebno opremo za varnost – varnostno vrvico, PFD, telefon, navigacijo.
 5. Naloži si mobilne aplikacije, ki bodo skrbele za tvojo varnost.
 6. Načrtuj sup turo ali večdnevno sup avanturo

6. Kakšen sup potrebujem za touring supanje?

Osnovne ture lahko delamo tudi z začetniško, vsestransko sup desko, ko pa začnemo razdalje podaljševati, postaja vse bolj smiselna izbira touring sup. Razdalje želimo premagovati s čim manj napora (da lahko pridemo še dlje), zato so bolj primerni daljši supi, ki imajo daljšo potovalno linijo, lepše drsijo in so zato hitrejši.

Z izbiro dolžine supa se odločamo za željeno hitrost supa (daljši kot je, hitrejši je), z izbiro širine pa izbiramo njegovo stabilnost (ožji sup je hitrejši in manj stabilen). Po obliki je touring sup spredaj špičasti, zadaj pa ima široko kvadratasto rit, da ohranja stabilnost.

Pri izbiri pravega touring supa se moramo vprašati, kje bomo najpogosteje supali, kako daleč bomo supali ter ali nas zanimajo le enodnevne ali tudi večdnevne sup avanture.

Na mirnih rekah, srednje dolgih razdaljah do 15 km in enodnevnih turah si lahko privoščimo krajše touring supe do dolžine 12’6’’, ki so hitrejši od začetniških supov, a v primerjavi z dolgimi touring supi okretnejši in bolj igrivi.

Na drugi strani si na morju, na daljših razdaljah in na večdnevnih avanturah želimo nekoliko več udobja, zato so bolj primerni daljši touring (dolžina 12’6’’+), ki so hitrejši, imajo večje volumne in tudi več prostora spredaj/zadaj za dodatno prtljago, ki jo moramo vzeti s seboj.

Volumen je sicer dvorezen meč še posebej pri lažjih suparjih (do 90 kg). Lažjim suparjem se bodo nedvomno zdeli bolj udobni supi z debelino 12cm, saj so bolj povezani z vodo, na drugi strani pa se 12 cm supi bolje obnesejo v vetrovnih pogojih, saj ne lovijo toliko bočnega vetra kot 15 cm debeli supi.

Močnejši suparji suparji se morajo zadovoljiti s 15 cm debelimi supi, saj le to konstrukcijsko razmerje zaenkrat lahko zagotovi takšno trdnost deske, da bomo z njo brez težav osvajali razdalje v mirnem ali razburkanem morju.

Najbolj primerna touring supa za dekleta:

-15%
1.221,45 

Najbolj primerna touring supa za fante:

-10%
1.455,30 

Pomembno: Daljše in zahtevnejše kot so naše ture, bolj pomembno je, da je deska maksimalno trdna. Z desko, ki se bo upogibala bomo neko razdaljo naredili precej težje in porabili več energije. Trdnejšo desko prinese boljša tehnologija (MSL ali dvoplastna fusion tehnologija) ter kvaliteta sredice, ki skupaj določata, kako dobro se bo sup napihnil. Več o lastnosti, ki bi jih pri supu želel imeti vsak resen supar, izveš v vodiču Kako izbrati sup desko.

Potrebujem tudi specifično veslo? Pri daljših razdaljah in večdnevnih sup avanturah pridejo prav lažja vesla, da so naše mišice čim manj obremenjene s težo. Tistim, ki veslate veliko, vedno priporočamo fiksna vesla – čeprav niso najbolj praktična, so odlična za veslati!

Povezano: Sup deske za bolj izkušene suparje – izbor top 5

7. Kako načrtujemo enodnevno sup turo?

Smisel touring supanja je, da nekam dejansko greš, da imaš v glavi konkreten cilj, ki ga želiš videti in se na poti odpreš raziskovanju. Pri načrtovanju sup ture Bananaway inštruktorji sledimo naslednjim korakom.

1. Načrtuj čas in razdaljo ture.

Premisli, koliko časa imaš na voljo (par ur ali cel dan) ter kakšno razdaljo lahko v tem času narediš. Neka povprečna hitrost supanja je med 5 in 7 km/h, ki predstavlja neko tako sproščujočo hitrost.

Pri načrtovanju dolžine ture moraš upoštevati postanke, čas za slikanje, pitje vode,… Na drugi strani moraš upoštevati vremenske in vodne pogoje, ki se lahko tekom ture spremenijo. Tvoj čas supanja npr. lahko precej podaljša veter. Bodi realen/a, bolje si je vzeti nekoliko več čas in uživati v avanturi, kot hiteti, ker se že noči.

2. Izberi primerno lokacijo

Glede na razpoložljiv čas, izberi primerno lokacijo. Že prej v članku smo izpostavili Bananaway sup zemljevid, na katerem pri vsaki lokaciji najdeš opcije sup tur z razdaljami.

Ko te bo tvoja radovednost peljala izven Slovenije, boš moral/a lokacije samostojno poiskati, kako pa smo zapisali v blogu Kako najti primerne lokacije za supanje?

3. Analiziraj pot in identificiraj nevarnosti

Pojdi na Google Earth ter preglej pot, ki jo nameravaš narediti. Identificiraj vsa možna vstopno izstopna mesta ter potencialne nevarnosti lokacije.

Pripravi tudi “what if plan”. To je načrt reakcij oz. rešitvenih scenarijev, če pride do situacije, ko se npr. vremenske razmere spremenijo in se znajdeš v nevarnosti. Kako pripraviti tak plan, se naučiš v e-knjigi Supam z glavo, ki te nauči prepoznati nevarnosti in poda ideje, kako v primeru nevarnosti reagirati.

4. Pripravi seznam stvari, ki jih potrebuješ s seboj

Za celodnevno turo si pripravi naslednjo opremo:

 • Nepremočljiva torba ali nahrbtnik (priporočamo za reke, kjer je potrebno kdaj tudi hoditi)
 • Varnostna oprema: varnostna vrvica, PFD (če supaš na morju), telefon
 • Zaščitna oprema: majica z UV zaščito, kapa s šildom, sončna očala, mineralna krema za sončenje.
 • Za primer dežja: neoprenska majica te vedno reši in prepreči, da te dež shladi (ni pa prevroča)
 • Na rekah: neoprenski čevlji ali obuvalo s tankim podplatom, da dobro čutiš desko
 • Izven glavne sezone: neoprenska oblačila
 • Energijsko bogata hrana: oreščki, energijske ploščice, datlji, banana,
 • Dovolj vode: v izolirni steklenički ostane hladna.

5. Najdi družbo in določi potencialne datume

Nekateri sicer najraje supajo sami, da se povsem odklopijo in sledijo le svojemu tempu. Ampak še posebej na začetku je bolj varno, če se sup avantur lotevaš v družbi več suparjev.

Pošlji sporočilo svojim suparskim prijateljev, razloži jim svoj plan ter skupaj določite potencialen datum sup podviga. Ne pozabi, da je zelo pomembno, koliko suparksega znanja imajo tvoji kolegi ter v kakšni kondiciji so. Če načrtuješ zahtevnejšo turo vzemi s seboj le tiste suparje, ki bodo turi kos.

Če ti manjka družbe, se vedno lahko pridružiš Bananaway ekipi in našim SUP avanturistom.

6. Pred odhodom preveri vse varnostne parametre: vreme, pretoki, valovi

Dan D ste s prijatelji že določili, a 100% ga lahko potrdiš šele dan pred odhodom, ko ti dajo zeleno luč tudi varnostni parametri kot so vreme, pretoki, plimovanje, valovi.

Zvečer si pogledal/a v aplikacije ter potrdil/a:

 • Da vremenska napoved ne predvideva neviht ali močnega vetra.
 • Da je smer vetra ugodna glede na obalo (več o tem v e-knjigi Supam z glavo)
 • Da je pretok reke v mejah normale oz da je vodostaj ustrezen.
 • Da plima/oseka ne bosta imeli večjega vpliva na načrtovano turo (čas je zelo pomemben)
 • Da nas na morju ne čakajo ekstra visoki valovi zaradi predhodnih neviht.

Na koncu bi ti priporočali, da še enkrat odpreš zemljevid ter pogledaš, ali napovedi omogočajo potovanje, kot si sig a zamislil/a. Dobro je biti pozoren na doline in otoke, ki imajo določene vetrovne efekte.

Zavedati se moraš, da so napovedi še vedno le napovedi, da se lahko spremenijo ter da imajo nekatere lokacije tudi lokalne posebnosti, ki jih napovedi ne prikujejo.

7. Dokumentiraj svojo sup avanturo

Deli svojo sup avanturo z nami in inspiriraj druge suparje. Dobro slike in videe lahko posnameš s pomočjo nastavkov za kamere, ki jih lahko nalimaš na sup ali pritrdiš na veslo.

Vedno smo na lovu za dobrimi zgodbami, zato nas tegaj z @bananaway v svoji objavi, ali nam pošlji opis svoje avanture s parimi slikcami, da jo objavimo v zbirki SUP avantur.

8. PRENESI VODIČ S 7 NAJLEPŠIMI TURAMI NA REKAH

PRENESI VODIČ!

7 najlepših spustov po rekah te pričakuje!

9. Kako načrtovati večdnevno sup ekspedicijo?

Pri večdnevni sup ekspediciji je potrebno turo še bolj podrobno načrtovati. Pomembne so dnevne razdalje, kje bomo nočili, kako bomo poskrbeli za svojo varnost in zavedati se moramo, da potrebujemo več opreme ter da moramo vso opremo za večdnevno avanturo vzeti s seboj na sup.

MORDA TE ZANIMA ŠE

Splošne prepovedi in omejitve supanja – kje smemo in kje ne smemo supati?

Suparji smo del večje skupnosti uporabnikov voda. Tu so še kopalci, drugi veslači, kajakaši, rafterji, [...]

SUPopis: spust in supanje po Dravi od Markovcev do Borla

Odpravi se na krajši spust in supanje po Dravi in raziskovanje Podravja v okolici Ptuja. [...]

7 nasvetov, kako spakirati za sup potovanje

Zagotovo poznaš tisti občutek, ko se približuje datum odhoda na potovanje. “Reisenfieber” oz. navdušenje, ko [...]